Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Επιλέγετε βιβλία πιο "προχωρημένα" από την ηλικία που αναγράφεται; Έχετε σκεφτεί εναλλακτικούς τρόπους ανάγνωσής τους;

 Καλή εβδομάδα booklovers μου!

Είτε είσαι γονέας, είτε παιδαγωγός, η φροντιστής μικρών παιδιών ή ακόμα παππούς η κάποιος που αγαπάς πολύ κάποιο συγγενικό/φιλικό μικρό προσωπάκι και του διαβάζεις συχνά βιβλία και παραμύθια ... θα έχεις "πέσει στη λούμπα" κάποιες φορές να διαλέγεις βιβλία με βάση την ηλικία που συστήνει ο συγγραφέας και ο εκδοτικός οίκος και όχι βάσει θεματολογίας η άλλων χαρακτηριστικών, σωστά;


Εγώ πάντως, το έκανα συχνά τα πρώτα χρόνια.

Νομίζω με την εμπειρία (είμαι τυχερή που και τα δύο μου παιδιά λατρεύουν τα βιβλία) αλλά κυρίως και βλέποντας τον μικρό πόσο εύκολα προσαρμόζεται αλλά και επιθυμεί να διαβάσει ΚΑΘΕ βιβλίο - όχι μόνο τα δικά του/ ο,τι είναι της ηλικίας του, αντιλήφθηκα πως τα περισσότερα βιβλία δεν έχουν τελικά ηλικία.


Όλα μπορούν ... Με τον τρόπο τους, να διαβαστούν από κάθε ενδιαφερόμενο αναγνώστη! 🙂



Ετοίμασα ένα μικρό βιντεάκι να χαζέψεις πως διαβάζει, μόνος του ουσιαστικά, ο Κωνσταντίνος το νέο βιβλίο του  Chris Naylor-Ballesteros "ίσια το τιμόνι" αν θέλεις: Εδω

Στην ιστορία του βιβλίου, που έχει πρωταγωνιστές κι αυτή τη φορά τους αγαπημένους Φρανκ και Μπερτ, ο  Μπερτ δυσκολεύεται να οδηγήσει το ποδήλατο του και γκρεμίζεται.

Ο φίλος του ο Φρανκ καταστρώνει ένα σχέδιο για να τον βοηθήσει!

Το νόημα του βιβλίου αφορά τη φιλία, την εμπιστοσύνη, την αλληλοστηριξη και φυσικά την αγάπη μεταξύ φίλων!

Υπηρχαν αρκετές πιθανότητες ο μικρός να μη θέλει/έχει υπομονή να ακούσει την ιστορία.

Η και να την άκουγε, πιθανώς θα είχε απορίες που θα δυσκολευόταν να εκφράσει και σχεδόν βέβαια, δε θα ήταν σε θέση ακόμη να επεξεργαστεί κάθε πληροφορία και να αντιληφθεί τα βαθύτερα νοήματα.

Παρ' όλα αυτά, είναι ένα εξαιρετικό παιδικό βιβλίο όπως όλα της σειράς και έχει μια ονειρεμένη εικονογράφηση που κερδίζει κάθε ηλικίας αναγνώστη!

Ποντάροντας λοιπόν στο ότι τα έντονα χρώματα του, τα γνώριμα στον Κ ζωάκια και οι εικόνες του βιβλίου θα τον ιντριγκάρουν, αποφάσισα να το διαβάσουμε με έναν τρόπο κατάλληλο για εκείνον!


Εξηγουμαι:

Του έδωσα να κρατάει αυτός το βιβλίο, να περιεργαστεί όση ώρα θέλει, οποίες εικόνες θέλει, να έχει τον έλεγχο της αλλαγής σελίδας κοκ.

Δεν διαβάσαμε ούτε μια γραμμή.

Του έκανα ερωτήσεις σχετικά με όσα έβλεπε στις εικόνες η άκουγα όσα ήθελε να μοιραστεί από μόνος του.

Τον παρότρυνα να μου "διαβάσει την ιστορία" (βάσει όσων βλέπει και αντιλαμβάνεται από τις εικόνες)

Τον ρώτησα για πράγματα που ήξερα ότι γνωρίζει και ενδιαφέρεται να μιλήσει όπως πχ- αντικείμενα, ονομασίες ζώων, χρώματα κοκ.

Του άρεσε!

Σίγουρα θα θέλει να "ξαναδιαβάσουμε" το βιβλίο αυτό.

Ίσως πει την ίδια ιστορία, ίσως άλλη 

Σίγουρα με την επανάληψη θα θέλει να του το διαβάσω κι εγώ κάποια στιγμή - πάντα ζητάει να του διαβάζουμε κι εμείς βιβλία και ακούει απλά συνήθως όχι τις πρώτες φορές, ενθουσιασμένος από τις εικόνες!

Θα έρθει η μέρα λοιπόν που θα διαβάσουμε και το κείμενο και που θα συζητήσουμε την ιστορία.

Και όταν θα είναι σε θέση να την αντιληφθεί κιόλας, ήδη θα έχει σχεδόν μάθει απ' έξω την ιστορία και θα νιώθει πολύ μεγαλύτερη οικειότητα και αυτοπεποίθηση!


Τι λες; Συμμερίζεσαι τον τρόπο σκέψης μου;

 

  

Μαζί με αυτό το τρυφερό βιβλίο, επέλεξα πάλι από τις εκδόσεις Διόπτρα και το "Πως δημιουργείται ο Ωκεανός".

Έχοντας διαβάσει και λατρέψει το "πώς δημιουργείται το Δάσος", ήταν βεβαίο πως θα απολαύσουμε και το νέο βιβλίο της σειράς:

Γνώσεις σχετικά με τη δημιουργία και χρησιμότητα των ωκεανών - ιστορικές αναφορές στη γέννηση της ζωής στον πλανήτη μας!

Γνώσεις για τους ωκεανούς του, τις ονομασίες, τα πλάσματα που κατοικούν εκεί και πολύ σημαντικό- τρόποι προστασίας των υδάτων και των έμβιων οργανισμών σε αυτούς!

Ένα εξαιρετικό εκπαιδευτικό βιβλίο που ανήκει σε μια πρώτης τάξης εκπαιδευτική βιβλιοσειρα γραμμένη από την  Sally Nicholls!


@dioptrabooks

#παιδικοβιβλιο #βιβλιογιαπαιδια #παιδικοιαναγνωστες #αναγνωστεςπαιδια #διοπτρα #εκδόσειςδιόπτρα #dioptra #dioptrabooks #christiannaylor #naylorballesteros #sallynicholls #bookeepers2023 #bookkeepers2023

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Παρουσίαση παιδικού βιβλίου στα Ιωάννινα | Μαρίνα Γιώτη 💚 Το νησί του Ποτέ Ποτέ

  Την Κυριακή 29 του Οκτώβρη βρεθήκαμε στο ανανεωμένο φιλόξενο βιβλιοπωλείο Ο κόμβος της γνώσης στην Ανατολή Ιωαννίνων για να παρακολουθήσουμε την παρουσίαση του νέου βιβλίου της αγαπημένης μας παιδικής συγγραφέα, Μαρίνας Γιώτη. Η Μαρίνα μας ταξίδεψε στο νησί του Ποτέ Ποτέ, μας πήγε πισω στο καλοκαιράκι, μας σύστησε τον ήρωά της μια στρουθοκάμηλη που έχει μάθει κάπως να βολεύεται και μέσα από ανάγνωση, παιχνίδι, χορό και συζήτηση φυσικά, μας πέρασε το νόημα του βιβλίου της, που δεν είναι άλλο απο την ικανότητα- αναγκαιότητα προσαρμογής στις συνθήκες. Μετά από την παρουσίαση αυτή, δεν θα ξαναπούμε ποτέ με τα μικρά μας, θα αναρωτιόμαστε μονάχα...πότε;;;! το βιβλίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Διόπτρα @dioptrabooks photography: @vasilislazokitsios Βασίλης Λαζοκίτσιος, www.studiogiotopoulos.gr                  

Δεκαεπτά κλωστές - Κάπα εκδοτική

  Θα κάνω κάτι που δεν το συνηθίζω. Θα σου μιλήσω (και συστήσω, ω ναι, σου συστήνω να το διαβάσεις) για ένα βιβλίο πριν το ολοκληρώσω. Με έχει ενθουσιάσει αφενός, αφετέρου διαπιστώνω πως δεν θα αλλάξει εύκολα η αίσθηση που έχω αποκομίσει οπότε τι τώρα, τι σε λίγες μέρες, η άποψη μου σε ορισμένα σημεία είναι παγιωμένη. Δεκαεπτά κλωστές λοιπόν. Πρόκειται για βιβλίο βασισμένο σε πραγματικά γεγονότα- μπορεί ήδη να γνωρίζεις τι πραγματεύεται και ποιο είναι το τέλος του- εφόσον δεν είναι μυθοπλασία, δεν έχει plot twist & ανατροπές από πλευράς του συγγραφέα. Άρα ακόμη κι αν δεν έχω φτάσει να ολοκληρώσω την αφήγηση για να έχω πλήρως εμπεριστατωμένη άποψη για την υπόθεση δεν επηρεάζει κάπου την άποψη μου. Η αλήθεια είναι πως δεν έχω ιδέα για την ιστορία του Καστελάνη, ούτε ένιωσα την ανάγκη να αναζητήσω πληροφορίες πριν ξεκινήσω το βιβλίο για να ξέρω τι με περιμένει. Αν βλέπεις τηλεόραση πιθανώς να ξέρεις ήδη περισσότερα, μιας και απ' ότι μαθαίνω είναι έτοιμη η μεταφορά του στην μικρή ο

Τα βιβλία που διάβασα την πρώτη εβδομάδα του Ιούλη

Δύο μυθιστορήματα των εκδόσεων Λιβάνης ήταν το αναγνωστικό μου ξεκίνημα μες στην καρδιά του καλοκαιριού! Το ένα βασισμένο σε πραγματικά γεγονότα και το άλλο γραμμένο για μια από τις μεγαλύτερες καταστροφές του 20ου αιώνα στη χώρα μας - αυτή της Μικράς Ασίας. Για διαφορετικούς λόγους πολύ δυνατά. Βιβλία που μιλάνε στο συναίσθημα, που προκαλούν πόνο, συγκίνηση, ανάμικτα συναισθήματα χαράς και θλίψης συνεχώς - όπως άλλωστε είναι η ζωή. Όλο εναλλαγές. Ο Δανεικός χρόνος της Κατερίνας Πλουμιδάκη αφορά μια προσωπική εξομολόγηση - περιπέτεια της συγγραφέα. Όλο το βιβλίο είναι γεμάτο ρήσεις και αποφθέγματα γύρω από τη ζωή - την αξία και την ουσία της ίδιας της ζωής, που μόνο αν κάποιος φτάσει τόσο κοντά στον θάνατο ώστε σχεδόν να τον γευτεί, θα εκτιμήσει. Τις ανθρώπινες σχέσεις - με την οικογένεια, τους φίλους, τους συντρόφους, ανθρώπους που γνωρίζουμε, που αγαπάμε, που κρατάμε ή που πετάμε από τη ζωή μας. Αναφορές στην πολιτική- στην πρόοδο (ή μη) της χώρας με την πάροδο των ετών, στην κοινωνί